Суниленс - собирање и рециклирање на отпадни масла

Што нудиме?
Најбарани производи/услуги:
Каде и како може да ги купиш нашите производи/услуги?
Информации за достава:
Што точно може да селектираш со нас?

Отпадни растителни масла и масти кои се создаваат кога готвиме храна. Тука спаѓаат сите  видови на растителни масла како сончогледовото, маслиновото, сусамовото, маслото од тиква, палминото масло, масло од репка, масло од соја, пченкарно масло и други.

Како функционира?

Преку еко-хуманитарниот проект „Рециклирај и донирај“ - #рециклирајидонирај, можеш да направиш огромен еколошки и социјален придонес во нашето општество. За да се  приклучиш во еколошки свесната заедница која брои над 2.500 граѓани кои редовно  собираат отпадно масло и помагаат на социјално загрозени семејства, следи ги следниве чекори:

1. Пополни ја следнава форма со твоето име, презиме и податоци за контакт

2. Тимот на Суниленс ќе те контактира и ќе ти достави пластична кантичка од 3 лит. директно до твојот дом наменета за собирање на отпадните масла кои се создаваат кога готвите

3. Откако ќе ја добиеш својата кантичка, може да почнеш да собираш отпадно масло

4. Кога ќе завршиш со пржење на храната, остави го тавчето најмалку еден час за маслото да се олади. Потоа претури го отпадното масло во садот за собирање. Поради безбедност и заштита од истурање, чувај го садот со отпадно масло на место кое е недостапно за деца и домашни миленичиња

5. Кога ќе го наполниш садот од 3 лит., контактирај го тимот на Суниленс на еко-линијата 070 264 444 да дојде до твојот дом и да ја подигне собраната количина на отпадно масло. Истовремено ќе ти биде доставен нов, чист сад, за да може да продолжиш со собирањето на отпадните масла

6. За секоја собрана количина од 3 лит. отпадно масло, добиваш 0.5 лит. сончогледово масло за јадење Дијамант. Истото може да го задржиш за себе или да го донираш до социјално загрозени семејства преку акцијата „Рециклирај и  Донирај”, која Суниленс ја спроведува заедно со ЗГ Љубезност

Секоја количина на отпадно масло собрана преку системот за управување со отпад на Суниленс се користи за добивање на зелено гориво – биодизел према стандардите EN 14214.

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ ЗА „РЕЦИКЛИРАЈ И ДОНИРАЈ“

No items found.

Интересен податок

,,
Еден литар отпадно масло за јадење има енергетски својства кои може да се искористат за работа на телефонски полнач од 1000 часа или да се направат 240 шолји кафе.

No items found.

Пронајди нè на мапата

Предлог блогови за читање

Стани дел од мрежата на зелени и општествено одговорни бизниси

Имаш свој бизнис од овој тип, или можеби знаеш за некој друг бизнис кој би бил соодветен да го вклучиме?
Приклучи се
No items found.