EcoHuman#5 - Резбање портрети на картон со Елизабета Панеска

Градежен техничар преку ден, уметник со специјалност резбање на картон преку ноќ. Елизабета не инспирираше со својата умешност за трансформација на отпадни материјали во вистински уметнички дела.
Автор: 
Yes for Less
Дата: 
July 12, 2023
Време на читање: 
3-5 min

Раскажи ни на кратко за себе, која си, што си по професија, како започна со правење на рачни изработки?

  Здраво, јас сум Елизабета Панеска, по професија сум градежен техничар и работам во градежна компанија во Скопје. Приватно, покрај домашните обврски и родителството секој слободен период го користам за творење во ликовна уметност – бидејќи така и се доживувам како уметник-аматер.

Сликањето од секогаш ми е омилена работа, која ја правам со многу љубов. Уште во основното училиште професорот по ликовно образование примети дека поставените задачи ги работам подобро од моите соученици и инсистираше да членувам во друштво на аматерски уметници КО-РА (Кочо Рацин-Скопје). Кога требаше да се определам за професија секако сакав да учам средно уметничко училиште-но за жал во тоа време таа професија на овие простори не „носеше„ егзистенција, па како блага замена го одбрав техничкото градежно каде што се учи цртање, осет за простор, размер и каде што се развива умешност за прецизност.

Твојата специјалност е резбање на картон, техника каква што немавме видено до сега во нашава земја. Кажи ни нешто повеќе за овој вид на уметност.

Сакам да експериментирам со техники, досега имам работено со акрилни бои на платно со меки пастели, но во последно време омилена ми е техниката резбање на картон. На социјалната мрежа Pinterest видов една таква слика и ми беше голем предизвик да направам нешто слично. Во таквите слики цртањето е само една фаза, а убавината е во отстранување на првиот слој на картонот каде постепено се отвара вистинскиот изглед на сликата. Првичните такви слики ги работев на искористени картонски амбалажи – користејќи ги деловите каде што нема логоа или лепаци, а инспирацијата од природата (птици, цвеќиња, пеперутки...).

Како што се усовршував во работата така си задавав посложени предизвици - портрети на познати личности каде треба да се доловат цртите – точно до препознатливост (користам слики кои исто ги наоѓам на интернет). Но, не застанав тука – предизвикот и инспирацијата ме натераа да посетам обука за да можам сама да правам слики во потребната техника (преправка на негатив од фотографија) и веќе можам да правам слики од фотографии по желба и нарачка. За портретите картонот треба да е рамен - неоштетен, непревиткуван и за таа цел набавувам табаци од една картонажа.  

Портрети од познати личности кои Елизабета ги има изработено со техниката резбање во картон

Портретот кој Елизабета го изработи по нарачка за Катерина од Yes for Less

Приметивме дека за скоро сите твои изработки користиш материјали кои други би ги сметале за отпад, дали од секогаш беше вака или подоцна увиде дека отпадот може да се претвори во нешто убаво со помош на малку креативност и отворен ум?

Токму така, многу често креативноста ја усмерувам во пренамена на материјали - од искористени амбалажи (кутии, хартија/картон, лименки, пластики и др.) рачно изработувам држачи за накит, украси, саксии, обележувачи на страници од книги, и др. Потенцијал гледам во секој материјал, предмет, на кој што мислам дека можам да му дадам друг изглед и наместо како отпад ,,да живее,, во друга форма и да му се најде друга корисна намена.

Со ваков и слични начини на рачни изработки може да се бави секој што сака убаво и корисно да си го исполни времето, секој има креативност во себе, само зависи како ќе ја усмери и колку ќе ја надградува.

Идеи има на секој чекор, освен што е корисно бидејќи се допринесува со барем еден мал процент во заштита на природата, исто така е добро и за дополнителна заработка.

Дел од изработките со отпадни материјали на Елизабета

На видеото подолу може да погледнте повеќе за целиот процес на изработка на еден портрет од картон.

Yes for Less

Yes for Less e движење започнато од две девојки - Катерина Илијовска и Сара Коцевска, чија главна цел е промовирање на одржлив начин на живот, и со тоа, подигнување на еколошката свест во Македонија.

Предлог блогови за читање

Пишувај за нас!

Имаш знаење на одредена тема поврзана со екологија? Беше на некој интересен еко-настан и сакаш да ги споделиш твоите импресии со другите?
Пријави се
Text Link